נעמה אמיר

למה אוכל רוסי לא הצליח לפרוץ לזרם הקולינריה המרכזי הישראלי? איך יתכן שאנו רואים שימוש במנות קלאסיות ממטבחים מעדות שונות, אך ישנו ייצוג חסר למטבח הרוסי ?

הפרויקט של שטאוברג מנסה לזעוק את זעקת קהילת העולים הגדולה ביותר בארץ – קהילת יוצאי ברית המועצות – על הדרת האוכל הרוסי מהמטבח הישראלי. 

הפרויקט סובב את שולחן האוכל הרוסי, כאשר אותה המפה אשר מתחילה על השולחן וגולשת ברחבי החלל המוצג מוכתמת על ידי סלק מבושל בשלל סטיגמות ודעות קדומות על האוכל הרוסי. ׳מפת הקסם׳ מעולם האגדות הרוסיות מובאת, עם האוכל שעליה, כל הדרך מברית המועצות לשעבר ומוצבת במרכז החדר. מנות מסורתיות שמתעוררות לחיים בצורה של סריגה – מלאכת יד מסורתית ושגורה. המפה עצמה מקושטת ברקמה רוסית מסורתית משובצת מסר באווירת ׳חוצפה ישראלית׳, במטרה לעורר מחשבה, להתריס ולמחות. 

הפרויקט נע על הציר שבין המסורת הסובייטית הישנה לבין הישראליות החדשה, במטרה לנרמל את שילוב התרבות הרוסית כחלק מהישראליות החדשה.

מהנדס תעשיה וניהול, ישראלי ממוצא רוסי